Yüksek yargıda maaş krizi: Yargıtay ve Danıştay üyeleri Anayasa Mahkemesi’nin iptalini protesto etti
Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Can Atalay’ın başvurusu üzerine hak ihlali kararı veren Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) cevabı, tartışma başlattı. Yargıda kriz var. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, hem Anayasa Mahkemesi kararına uyulmaması hem de hak ihlali yapan Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Bu karar siyaseti de harekete geçirdi.
Yüksek yargıdaki bu kriz, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararıyla resmileşti ancak bu karar öncesinde yüksek yargıda maaş gerginliği yaşanıyordu. Bu gerginlik sırasında yüksek yargı mensupları resmi bir çalıştayda birbirlerini protesto etti.
AYM’DEN MAAŞ DÜZENLEMESİNİN İPTALİ
Atalay hakkında verilen hak ihlali kararından 13 gün önce, 12 Ekim’de Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay üyelerine birinci sınıf hakim ve savcılara ek zam yapılmasını öngören hukuki kararı iptal etti.
30 Mart 2023 tarihinde TBMM’de kabul edilen torba kanunla yüksek yargı mensuplarına verilen ek zam, eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle hakim tarafından Ankara 25. İdare Mahkemesi’ne götürüldü. Mahkeme, düzenlemenin anayasada belirtilen “hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve eşitliği ilkeleri ile çalışma barışının sağlanması” kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle iptal talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne götürdü. .
YÜKSEK MAHKEME VE DİYANET KURULU ÜYELERİ ÇALIŞMAYA KATILMADI
Torba yasanın Yargıtay ve Danıştay üyelerini Anayasa Mahkemesi üyeleriyle eşitlemesi üzerine yapılan başvuruda iptal kararı verildi. Anayasa Mahkemesi düzenlemeyi iptal edince Yargıtay ve Danıştay üyeleri de önceki yıllarda katıldıkları çalıştayı protesto etti.
Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay hakkındaki ihlal kararından 5 gün sonra, 30 Ekim’de İzmir’de “Yargıda Bireysel Başvuru İhlal Kararları ve İhlal Sonuçlarının Giderilmesi” başlıklı toplantıda Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan açılış konuşmasını yaptı. Çalıştayın oturumlarında, aralarında Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı Hasan Tahsin Gökcan, Anayasa Mahkemesi üyesi Basri Bağcı ve Anayasa Mahkemesi raportörlerinin de bulunduğu çok sayıda yüksek yargı üyesi sunum yaptı.
TEK SEBEP MAAŞ KRİZİ DEĞİL, BASKIYI ARTTIRDI
Önceki yıllarda bu ve benzeri çalıştaylara katılan Yargıtay ve Danıştay üyeleri, Anayasa Mahkemesi’nin maaşlara ilişkin iptal kararı nedeniyle katılmama kararı aldı. Kulislerde Can Atalay hakkındaki ihlal kararının yüksek yargıda krizin en üst düzeye çıkmasına neden olduğu, Anayasa Mahkemesi’nin maaş kararının ise krizin tek nedeni olmasa da gerilimi artırdığı söyleniyor.